Blog
Blog Detay
Projemiz hakkında detaylı bilgi ve fiyat için lütfen talep formumuzu eksiksiz doldurunuz.
Bu yazımızda kira sözleşmesinde nelere dikkat etmeniz gerektiğini, bir kira sözleşmesinin nasıl hazırlanması gerektiğini, hangi bilgilerin yer alması veya hangilerinin yer almaması gerektiğinden bahsedeceğiz.
Kira Sözleşmesi Nedir?
Kira sözleşmesi kiracı ile mülk sahibi arasında düzenlenen sözleşmedir. Kanuna göre tanımlaması ise ; kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir. Bu tanımlamadan da anlaşılacağı gibi ister kiracı ister mülk sahibi olan gelecekte ortaya çıkabilecek anlaşmazlıkların baştan önüne geçebilmek ve hakkınızı koruyabilmek için kira sözleşmesi yaparken belli noktalara dikkat etmeniz elzemdir.
Peki bir kira sözleşmesinde nelere dikkat etmek gerekir?
Öncelikle yasal sorumluluk ve daha sonrasında ortaya çıkabilecek fatura sıkıntılarının önüne geçmek için sözleşmede aboneliklerin yapılması ve ikametgâh değişiklikleri ile tarih bilgisi net olarak yer almalıdır. Yani “su, doğalgaz ve elektrik abonelikleri, sözleşmenin imzalanmasından itibaren ……. süre içinde işlemlerin takibi harcamaları yapma sorumluluğu kendilerine ait olmak üzere, kiracının kendi adına yaptıracaktır. Bundan başka kiracılar (konut kiralamasında), 15 gün içinde mahalle muhtarlığına kiralananda oturduklarına dair beyanname vererek gerekli kayıt işlemlerini yaptıracaklardır.”
Bir diğer önemli konuda kira sözleşmesine kiranın yatırılacağı tarih, kiranın yatırılması için kullanılacak banka hesabı yatı, tüm detaylarıyla kiranın ne şekilde yatırılacağı yazılmalıdır. Kullanılan yöntem eft veya havale ise kira yatırılırken açıklama bölümüne hangi yıl ve ayın kirası olduğu yazılmalıdır. Bu kanuni bir zorunluluktur. Örneğin “2022 yılı mayıs ayı kira bedeli” gibi.
Özellikle mülk sahipleri için bir diğer önemli detayda olurda mülkünüzü satmak istediğiniz durumlarda mülkün alacak olanlara gösterilmesine dair kiracı tarafından müsaade edileceğine dair bir ibarenin kira sözleşmesine konulmasıdır.
Kiralanan, malik tarafından satılığa çıkarılacak olursa; kiracı müşteri adaylarının kiralananı gezip görmelerine müsaade edecektir.
Bir diğer konuda kiracının bildirmeden (ihbar yapmadan) kendi kararıyla yapacağı harcamalarla ilgili bir maddenin kira sözleşmesinde yer almasıdır. Bu maddenin içeriği kiracının kendiliğinden gerçekleştirdiği harcamalarda mülk sahibinin herhangi bir sorumluluğunun olmamasıdır. Mülk sahibi ve kiracının karşılıklı anlaşması sonucunda gerçekleştirilecek tamirat tadilat ve dekorasyon gibi kalemlerde kiracı yenilikler yapabilir. Bu durumda masraflar karşılıklı yapılan anlaşmaya göre paylaşılabilir ya da mülk sahibi tarafından karşılanabilir.
Kira sözleşmesinin kiralayan tarafı yani kiracı için çok önemli olan iki madde çok net şekilde tanımlanmalı koşullar belirlenmelidir. Bu iki maddenin birincisi depozitonun geri ödenme koşulları, tarihi ve şeklinin net olarak belirtilmesi gereken bölümdür. Diğeri ise kira sözleşmesinde yer alması gereken kira başlangıç ve kira artış dönemi ile koşullarının belirtildiği maddedir. Bu iki maddenin tüm detayları sözleşmede net şekilde yer almalıdır.
Her iki taraf içinde hayırlı, sorunsuz sözleşmeler dileriz.
E-BÜLTEN ABONELİĞİ